Сахаджа Йога

„Вие не можете да знаете предназначението на своя живот, докато не се свържете със силата, която ви е създала.” Шри Матаджи Нирмала Деви.

Десетте аватари на Шри Вишну – част1, Значението октомври 26, 2010

Значението

Мнозина твърдят, че десетте аватари на Вишну представляват еволюцията на живота и на човешкия род на земята. Матсйа, рибата, представлява живота във водата. Курма, костенурката, е следващият етап на земноводните, амфибиите. Третото животно, глиганът Вараха, символизира животът на сушата. Нарасимха, човеколъвът, символизира началото в развитието на млекопитаещите. Вамана, джуджето, представлява незавършеното развитие на човека.

Парашурама, живеещият в гората и въоръжен с брадва отшелник, загатва края на основното развитие на човечеството. Цар Рама бележи човешката способност да властва над народите. Кришна, експерт в 64-те области на науката и изкуствата според хиндуизма, свидетелства за напредъка на културата и цивилизацията, както и на земеделието. Буда, просветленият, символизира социалния напредък на човека. Калки е очакваният последен, десети аватар, който ще унищожи злото у човека и ще възвести Златната епоха. Всички аватари подкрепят и развиват дхармата.

Аватарите на Вишну, който е поддръжник на еволюцията, отразяват състоянието на съответната епоха. Лакшми, шакти на Вишну и богиня на богатсвото, помага на еволюцията, осигурявайки материалната й основа. Тя също има своите превъплъщения във времето. Преди това Брахма, Творецът, е създал и знанието, което с течението на времето се генерира и натрупва в обществото. Тъй като Вишну подкрепя еволюцията и на човеците, присъства във всеки човек, следователно и аватарите му са част от всеки човек.

Първите шест аватари представят също стадиите в духовното развитие на търсача, когато той трябва да се пребори с човешките слабости и враговете на Духа – лъст, гняв, алчност, завист, гордост, обвързаност. След това търсачът уверено продължава възхода си.

 

5 Responses to “Десетте аватари на Шри Вишну – част1, Значението”

  1. lilia Says:

    Чела съм някъде за тези аватари.

  2. lilia Says:

    Очаквам да се чуе и : “ Ти си геврече“, „Сега си часовниче“…ама аз не съм АЛФ …така де…

  3. КАРУНА Says:

    Тази инфо дават и Н.Рьорих и Петьр Дънов.


Вашият коментар